A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Правові аспекти продажу землі сільськогосподарського призначення, яка перебуває в оренді

Дата: 17.02.2022 15:27
Кількість переглядів: 252

Правові аспекти продажу землі сільськогосподарського призначення, яка перебуває в оренді

З 1 липня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Про те, як продати земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка перебуває в оренді розповідають юристи Новоселицького Бюро правової допомоги  Чернівецького місцевого центру з надання БВПД :

 

І етап. Звернення до нотаріуса

Власнику земельної ділянки потрібно не пізніше, ніж за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки звернутися до нотаріуса та зареєструвати намір щодо продажу земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Заяву про державну реєстрацію такого наміру подають нотаріусу, який здійснюватиме нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу, разом із проектом такого договору.

ІІ етап. Повідомлення орендаря

Нотаріус зобов’язаний протягом трьох робочих днів повідомити про такий намір орендаря цінним листом із описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.

Важливо! Орендар вважається повідомленим про такий намір також у разі його відмови отримати повідомлення, про що є відповідна позначка, або якщо повідомлення повернулося до нотаріуса у зв’язку із закінченням встановленого строку зберігання.

ІІІ етап. Відповідь орендаря та укладення угоди.

Якщо орендар бажає придбати земельну ділянку, він зобов’язаний повідомити про це нотаріуса цінним листом із описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.

Протягом місяця з дня отримання такого повідомлення нотаріус за погодженням із продавцем земельної ділянки повинен призначити день і час укладення договору купівлі-продажу та повідомити про це орендаря цінним листом із описом вкладень та повідомлення про вручення. При укладенні договору купівлі-продажу нотаріус зобов`язаний перевірити відповідність набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Звертаємо увагу!

У разі, якщо протягом місяця з дня, коли нотаріус повідомив суб’єкт переважного права про намір щодо продажу земельної ділянки, а сам суб’єкт не повідомив належно нотаріуса про своє бажання скористатися переважним правом або відмовився від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, або не з’явився для укладення такого договору у день і час, які призначив нотаріус (за умови отримання повідомлення про вручення суб’єкту переважного права повідомлення про призначення дати та часу укладення договору купівлі-продажу або повідомлення про відмову від отримання такого повідомлення або якщо повідомлення повернуто нотаріусу у зв’язку з закінченням встановленого строку зберігання), вважається, що такий суб’єкт відмовився від свого переважного права.

У такому разі власник земельної ділянки може продати її іншій особі.

Зауважимо, що до 31 грудня 2023 року  обіг земель сільськогосподарського призначення відбуватиметься тільки між громадянами України. З 1 січня 2024 року поряд з фізичними особами землю зможуть купувати також юридичні особи, створені й зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. При цьому максимальний розмір придбаної землі може становити 10 тис. га.

Якщо ви маєте намір продати або придбати земельну ділянку сільськогосподарського призначення, звертаємо увагу, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

При цьому розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни земельних ділянок сільськогосподарського призначення за цивільно-правовими угодами, провадяться в безготівковій формі.

 

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до відділу «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі  Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедієюWikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

  • зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок novoselytske@legalaid.cv.ua

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора