A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Як змінився розмір аліментів на дітей з 1 липня

Дата: 25.07.2022 15:35
Кількість переглядів: 154

З 1 липня 2022 року зросли розміри прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення. Відповідно збільшилися розміри соціальної допомоги та виплат. Зокрема, зміни стосуються і виплат, які утримуються з одного із батьків на утримання дітей за рішенням суду.

Отже, з 1 липня розмір прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років становить 2201 грн., а для дітей віком від 6 до 18 років — 2744 грн.

Відповідно до ч.2 ст. 182 Сімейного кодексу України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Таким чином, мінімальний гарантований розмір аліментів з 1.07.2022 становить:

  • для дітей віком до 6 років — 1100,50 грн.;

  • для дітей віком від 6 до 18 років — 1372 грн.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів. Зокрема, у рішенні суд може прямо зазначити, що розмір щомісячних виплат має становити не менше прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Максимальний розмір аліментів становить 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

Варто зазначити, що процес зміни розміру аліментів відбувається автоматично, без звернень до органів державної виконавчої служби та суду.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

              зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора