A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Особливості сплати комунальних послуг на період дії воєнного стану

Дата: 05.09.2022 09:40
Кількість переглядів: 447

У зв’язку з військовою агресією російської федерації мільйони громадян України були вимушені покинути свої домівки. Але нарахування плати за комунальні послуги продовжувало здійснюватись. Виникає питання щодо сплати комунальних послуг споживачам у випадках, коли через тимчасову зміну місця проживання споживачі не користувались комунальними послугами та шодо припинення оплати комунальних послуг у

Для тих громадян, житло яких не зруйноване, проте вони тимчасово покинули свої домівки, повідомляємо про положення законодавства, яке фіксує норму щодо можливості не сплачувати вартість комунальних послуг.

Так, відповідно до п.6 ч.1 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.

Факт тимчасової відсутності можуть підтверджувати довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, довідки з тимчасового місця проживання, лікування, проходження військової служби тощо. Споживачі комунальних послуг повинні подати до виконавців комунальних послуг та управителів заяву та один із зазначених вище документів.

Для громадян, житло яких зруйноване або пошкоджене внаслідок ведення воєнних (бойових) дій і, відповідно, комунальні послуги та послуга з управління багатоквартирними будинками з цих причин їм як споживачам комунальних послуг не надаються (не надавалися), плата за ці комунальні послуги не потрібно, борги будуть списані після того як запрацює Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, створення якого передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 року №505 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 326 і від 26 березня 2022 р. № 380”.

Важливим кроком є фіксація руйнування або пошкодження будівлі. Для цього необхідно звернутись до ДСНС для усунення наслідків пошкоджень і складання відповідного акту. Також звернутись до органу місцевого самоврядування для проведення обстеження зруйнованого й пошкодженого житла за результатом якого складається акт обстеження житла. Подати заявку про пошкоджене внаслідок війни житло також можна онлайн засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія) або у застосунку “Дія”. Згодом вся інформація про зруйноване або пошкодження житло буде внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації. Про руйнування житла споживач також має повідомити поліцію.

Загалом воєнний стан в Україні не звільняє громадян від сплати житлово-комунальних послуг. Кабінетом Міністрів 05 березня 2022 року прийнято постанову №206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану». Відповідно до неї до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

• нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;

• припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

              зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора