A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Як призначається житлова субсидія?

Дата: 02.11.2022 12:05
Кількість переглядів: 203

У жовтні в Україні розпочалася поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду України.  

Що змініється

Пенсійним фондом України:

з 1 жовтня 2022 р. буде здійснюватися виплата житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

з 1 грудня 2022 р. буде здійснюватися призначення житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу;

Як відбуватиметься призначення виплат

всі перерахунки будуть автоматичними,

передача документів, особових справ від органів соцзахисту до Пенсійного фонду буде без участі отримувача субсидії та пільг.

людям, які отримували субсидії на неопалювальний період, не потрібно звертатися до органів соцзахисту, чи до Пенсійного фонду, це автоматична процедура.

якщо людина не отримувала субсидію в неопалювальний період, їй потрібно звернутися із заявою та декларацією до органів соцзахисту населення. Якщо не встигла оформити необхідні документи до першого грудня 2022 року, то тоді треба звертатися до органів Пенсійного фонду.

Які документи необхідно подати

Заяву про призначення житлової субсидії.

Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням субсидії.

Довідку про доходи (якщо у декларації зазначені певні доходи, однак інформація про них відсутня у Пенсійному фонді України та Державній фіскальній службі).

Договір про винайм житла (за наявності).

Документи, які можуть підтвердити непроживання особи за місцем реєстрації (довідка внутрішньо переміщеної особи, надається у разі потреби).

Подати документи на субсидію можна до:

структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, посадовим особам виконавчого органу до 1 грудня 2022 року;

центру надання адміністративних послуг за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи — за фактичним місцем проживання);

органу Пенсійного фонду України — незалежно від місця проживання після 01 грудня 2022 року.

надіслати документи поштою або через портал "Дія"

Як подати заяву через портал «ДІЯ»

Крок – авторизуйтесь на сайті id.diia.gov.ua.

Виберіть зі списку свій банк, введіть логін та пароль від інтернет-банкінгу.

Крок – заповніть заяву на субсидію.

У заяві необхідно зазначити:

- адресу, за якою хочете отримати субсидію;

- чи маєте заборгованість за комунальні послуги;

- оберіть, на які саме житлово-комунальні послуги потрібна пільга (можна обрати кілька);

- вказати номер особистого рахунку та назву організації, яка надає послугу,

- чи є лічильники,

- інформацію про доходи усіх членів домогосподарства, які фактично проживають за зазначеною адресою, окрім тих, інформація про яких є в держреєстрах.

Крок – оберіть спосіб отримання субсидії з двох запропонованих варіантів – на банківську картку чи у відділенні Укрпошти.

Крок – завантажте скани чи фото документів у разі потреби.

Це може бути довідка про доходи, інформація про які відсутня в податковій та Пенсійному фонді, договір оренди квартири або ж, наприклад, документи, які підтверджують перебування особи в складних життєвих обставинах тощо.

Крок – перевірте правильність даних, поставте електронний підпис та надішліть заявку.

Заява автоматично надійде до органів, які призначають субсидії. У разі, якщо знадобляться додаткові дані, має прийти сповіщення.

Житлова субсидія - безповоротна адресна державна соціальна допомога вразливим споживачам житлово-комунальних послуг - мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги.

Сім'ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу мають право на отримання житлової субсидії.

Обов’язковий відсоток платежу залежить від доходів сім’ї і розраховується індивідуально за встановленою формулою:

обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;

середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2021 складає 2189 грн.);

отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 20%, і так визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

І так, субсидія може бути призначена враховуючи доходи членів сім’ї зі складу домогосподарства, одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, навіть якщо вони проживають за іншою адресою.

Також житлова субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника) якщо в приміщенні зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), та/або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, то.

Органи соціального захисту, за своїм рішенням можуть призначити субсидію тим, хто орендує житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

Внутрішньо переміщені особи, які не зареєстровані в будинку, але проживають у ньому без укладеного договору оренди також можуть отримати житлову субсидію. Призначення субсидії орендарям та внутрішньо переміщеним особам, відбувається якщо склад домогосподарства декларується заявником із додаванням до заяви документів, що підтверджують проживання за фактичною адресою.

Варто нагадати, що житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за фактичним! Інформацію про призначення житлової субсидії можливо перевірити за даними Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій, за адресою https://subsidii.ioc.gov.ua, що знаходиться у відкритому доступі.

При наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 грн. х 40 = 680 грн.) на день звернення за призначенням житлової субсидії, субсидія не призначається.

Якщо особа отримала повідомлення про відмову в призначенні субсидії і протягом двох місяців документально підтвердила сплату заборгованості або уклала договір про її реструктуризацію, або оскаржила наявність заборгованості в судовому порядку є можливість оформити субсидію.

Якщо документи подавалися на житлову субсидію на наступний період, то така субсидія призначається із початком такого періоду. Якщо з початку такого сезону, житлова субсидія призначається з початку опалювального (неопалювального) періоду.

В іншому випадку - з місяця, що настає за тим, у якому до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення надійшло документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

              зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора