A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Спалювання сухої трави та сміття – це злочин!

Дата: 15.03.2023 11:24
Кількість переглядів: 113

Як тільки розтанув сніг та почалось тепла погода, мешканці Буковини продовжують палити суху траву: на полях, вздовж магістралей, на спасовищах, а також на територіях приватних господарств. Тільки, продовж минулих вихідних надзвичайникам Новоселиччини довелось гасити 4 пожежі у природних екосистемах, загальною площею 7 гектарів. Від цих пожеж було завдано збитків на суму 648 тисрн. За фактом пожеж було притягнуто правопорушників до адміністративної відповідальності.

Така статистика свідчить, що громадяни нехтують закликами  рятувальників не провокувати пожежі та продовжують порушувати правила пожежної безпеки та вимоги чинного законодавства.

Відповідно до вимог ст. 77 та 77-1 КУпАП посилено відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами. 

Такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу:

на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн); 

на посадових осіб − від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн)

Дотримуйтесь простих правил:

не спалюйте рослинні залишки на прибудинкових ділянках, сільськогосподарських угіддях, полях та інших територіях;

не розпалюйте багаття у лісі  та лісопосадках;

не кидайте непогашені сірники та недопалки на землю чи узбіччя доріг;

не дозволяйте дітям бавитись із сірниками;

повідомляйте про паліїв правоохоронні органи (Службу порятунку 101, поліцію 102)  та органи місцевого самоврядування.

Рятувальники наголошують, що спалювання сухої трави, чагарників, сміття та іншої рослинності ЗАБОРОНЕНО. Внаслідок пожеж, вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. І навіть невеликий сірник чи викинутий недопалок може призвести до масштабної пожежі.

Будьте людьми і справжніми патріотами своєї України. Пам'ятайте, що спалювання сухої рослинності під час військового стану – це диверсія!

 

Чернівецьке районне управління ГУ ДСНС

України у Чернівецькій областіФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора