A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Як приватизувати земельну ділянку під будинком під час воєнного стану

Дата: 15.05.2023 15:01
Кількість переглядів: 97

Часто буває так, що громадянин, володіючи  житловим будинком, не має документів, які посвідчують його право власності на земельну ділянку, на якій розміщений цей будинок. З чого потрібно розпочати, до кого потрібно звернутись та які етапи варто пройти, аби приватизувати земельну ділянку під будинком? Відповіді на ці питання ви знайдете в юридичній консультації, яку підготувала завідувач Бориславського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання БВПД Галина Ляхович

Яким є перший крок?

Найперше слід розпочати з виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Варто зауважити, що для замовлення та розроблення такої документації не потрібно будь-яких додаткових дозволів.

До кого треба звертатися громадянину для виготовлення технічної документації?

Розробниками технічної документації із землеустрою можуть бути:

  • юридичні особи, які мають необхідне технічне і технологічне забезпечення та у їх складі працює за основним місцем роботи сертифікований інженер-землевпорядник, який є відповідальним за якість робіт із землеустрою;

  • фізичні особи  – підприємці, які мають необхідне технічне і технологічне забезпечення та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

Важлива умова – виконавцем робіт може бути лише особа, яка має сертифікат інженера-землевпорядника. Тому, перед укладанням договору, поцікавтеся у майбутнього виконавця робіт про його наявність. Якщо ж у нього такого документа немає – проект землеустрою буде вважатися недійсним і здійснити державну реєстрацію земельної ділянки ви не зможете.

У якій формі виконується ця документація?

Технічна документація виготовляється у паперовій формі та на електронних носіях. Варто зауважити, що вартість, строки виконання робіт та інші умови повинні бути передбачені в договорі, який ви, як заявник, має укласти із землевпорядною організацією. Тому важливо, щоб в договорі був вказаний конкретний термін виконання робіт, який згідно із законодавством не може перевищувати 6 місяців. Наголошую також й на тому, що вам варто обумовити із цією землевпорядною організацією те, що її фахівець також зареєструє земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК). Як правило, так і відбувається. Однак є такі випадки, коли громадянин отримував лише готову документацію на цю земельну діяльну без її реєстрації у ДЗК.

Який наступний етап?

Далі необхідно подати клопотання до відповідного органу місцевого самоврядування (сільської, селищної чи міської ради), який передає земельні ділянки комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених Земельним кодексом України. Звертаю увагу, що до клопотання потрібно додати розроблену технічну документацію на земельну ділянку та витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Термін розгляду: 1 місяць з дня отримання документів відповідним органом місцевого самоврядування.

За результатами розгляду клопотання Ви маєте отримати рішення місцевої ради про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та передачу земельної ділянки у власність.

Цей документ уже засвідчує право власності на земельну ділянку?

Ні, це хибна думка. Варто зауважити, що оформлення права власності на земельну ділянку завершується реєстрацією права власності на земельну ділянку. Для цього вам слід звернутися в центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) та надати такі документи:

  • заяву встановленої форми;

  • документ, що посвідчує особу;

  • засвідчену копію рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;

  • витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;

  • документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Термін розгляду – до 5 робочих днів. У результаті реєстрації права власності на земельну ділянку ви отримаєте витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Тож підсумуємо, для того, аби приватизувати земельну ділянку під будинком, вам слід послідовно «пройти» кілька етапів:

  • замовити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) у землевпорядній організації;

  • подати клопотання про приватизацію земельної ділянки до органу місцевого самоврядування та отримати відповідне рішення;

  • зареєструвати право власності на земельну ділянку, звернувшись до центру надання адміністративних послуг.

Якщо виникли додаткові питання правового характеру, отримати усну правову консультацію можна у контакт-центрі системи БПД телефоном: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні, юристи на лінії з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 19.00, у суботу та неділю з 09.00 до 18.00. Для з’єднання з оператором у голосовому меню натисніть 3).

Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Усі сервіси системи БПД за посиланнямhttps://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua   та chernivetske@legalaid.cv.ua.

 

 

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора