A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Чи можуть військовослужбовці звільнитися з військової служби під час воєнного стану ?

Дата: 23.05.2023 10:04
Кількість переглядів: 79

З лютого 2022 року в Україні триває повномасштабна війна, кожного дня військові боронять кордони нашої держави. Але трапляються випадки, коли військовослужбовці не можуть далі продовжувати службу і на це в них є вагомі причини та законні підстави.
 Детальніше про правові аспекти розповідає фахівчиня Смілянського місцевого центру з надання БВПД Наталія Мамонова.

Перелік підстав для звільнення з військової служби деяких категорій громадян в період дії воєнного стану визначений статтею 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”:

  • Звільнення за віком. Досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на службі;

  • Звільнення за станом здоров’я. Військово – лікарська комісія має надати висновок (постанову) про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

  • З підстав позбавлення, обмеження волі або позбавлення військового звання. Якщо військовослужбовця засуджено і обвинувальний вирок суду набрав законної сили.

  • За сімейними обставинами. Через необхідність виховання дитини з інвалідністю, серйозні хвороби інших родичів, за якими немає кому доглядати, у зв’язку з вагітністю або перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (для військовослужбовців-жінок).

Якщо у сім’ї і чоловік і дружина є військовослужбовцями, то звільнення з військової служби можливе:

  • одному із подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

  • якщо військовослужбовець самостійно виховує дитину (дітей) віком до 18 років;

  • якщо на утриманні військовослужбовця перебуває троє і більше дітей віком до 18 років.

Для того, щоб підтвердити право закінчення військової служби, в першу чергу необхідно зібрати документи які підтверджують підстави для звільнення. З огляду на обставини такими документами можуть бути:

  • свідоцтва про народження дітей,

  • посвідчення багатодітної родини,

  • документи, що підтверджують інвалідність дитини,

  • медичні довідки про стан здоров’я хворих членів сім’ї, які потребують постійного догляду,

  • рішення суду про визнання судом недієздатним та призначення опікуном військовослужбовця,

  • рішення суду про позбавлення матері (батька) батьківських прав,

  • медичні довідки, які підтверджують вагітність жінки військовослужбовця, або необхідність здійснення нею догляду за дитиною до досягнення відповідного віку згідно з законодавства.

Родинні зв’язки мають бути підтверджені документально, цивільний шлюб не враховується.

Зазначені документи долучаються до рапорту військовослужбовця, який подається безпосередньому командиру.

Разом з рапортом військовослужбовець повинен надати всі документи, які підтверджують його сімейні обставини, наприклад, обґрунтування, чому саме військовий має наглядати чи турбуватися про особу, і чому цього не може зробити хтось інший із родини.

 Якщо виникли додаткові питання правового характеру, отримати усну правову консультацію можна у контакт-центрі системи БПД телефоном: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні, юристи на лінії з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 19.00, у суботу та неділю з 09.00 до 18.00. Для з’єднання з оператором у голосовому меню натисніть 3).

Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Усі сервіси системи БПД за посиланнямhttps://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Каштанова (колишня Чкалова), 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua   та chernivetske@legalaid.cv.ua.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора