A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

В Україні почали діяти нові правила мобілізації: деталі

Дата: 08.09.2023 11:49
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

В Україні за останній тиждень змінилось ряд наказів про мобілізацію під час дії воєнного стану. Міністерство оборони України затвердило новий Розклад хвороб, за якими оцінюється придатність до військової служби та уточнило дані щодо «обмежено придатних».

Крім того секретар РНБО Олексій Данілов заговорив, що чоловіки-студенти, які отримують другу освіту можуть бути призвані до армії під час війни. 

Зміни у положенні про ВЛК та новий Розклад хвороб

Міністерство оборони України змінило указ про ВЛК, затвердивши новий Розклад хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби та впорядкувало проходження служби обмежено придатним.

Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ (наказ Міноборони № 402) внесені наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року № 490 і набули чинності від 25 серпня 2023 року.

Відтепер обмежено придатних за «спірними статтями» визначатимуть придатними до служби у ЗСУ. Зокрема йдеться про такі захворювання:

2-в – клінічно вилікуваний туберкульоз;

4-в – вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;

5-в – безсимптомне носійство ВІЛ;

12-в – повільно прогресуючі та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями анемії, порушення згортання крові, пурпура, геморагічні стани, інші хвороби крові та кровотворних органів, деякі порушення із залученням імунного механізму.

13-в – хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;

14-в – легкі короткотривалі хворобливі прояви психічних розладів;

17-в – невротичні, пов’язані із стресом і соматоформні розлади при помірно виражених, короткотривалих проявах, з астенічним станом;

21-в – повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи з незначними порушеннями функцій;

22-в – епізодичні та пароксизмальні розлади, крім епілепсії, з незначними порушеннями функцій органів і систем.

Також ВЛК щодо обмежено придатних повинна ухвалювати рішення про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю (ВОС).

Якщо військового визнають непридатним до служби за конкретною спеціальністю, командир частини може відправити воїна на повторне проходження ВЛК, де визначать те, де він служитиме.

Спрощення умов для служби у ДШВ та ВМС

Також в указі Міністерства оборони № 456 було спрощено вимоги ВЛК для служби у десантних військах та морській піхоті.

Через це ті військові, яких раніше вважали не придатними до служби у цих родах військ, тепер вважатимуть придатними. Цей указ набрав чинності від 25 серпня.

Якщо виникли додаткові питання правового характеру, отримати усну правову консультацію можна у контакт-центрі системи БПД телефоном: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні, юристи на лінії з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 19.00, у суботу та неділю з 09.00 до 18.00. Для з’єднання з оператором у голосовому меню натисніть 3).

Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Усі сервіси системи БПД за посиланнямhttps://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Каштанова (колишня Чкалова), 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua   та chernivetske@legalaid.cv.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора