A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Як змінити ім’я в Україні: покрокова інструкція

Дата: 08.09.2023 11:54
Кількість переглядів: 102

Ім’я здавна є засобом індивідуалізації людини в суспільстві та належить до особистих немайнових прав фізичної особи. Тобто, людина може вільно, на власний розсуд розпоряджатися своїм ім’ям, в тому числі й змінювати.

Українці мають право за особистим бажанням та у власних інтересах змінювати кожну зі складових ім’я: прізвище, власне ім’я та по батькові.

Зробити це можна з 16 років.

Змінити ім’я у більш ранньому віці, з 14 років, теж реально, але – лише за згоди батьків або піклувальників.

З 14 років за згодою одного з батьків — якщо другий з батьків:

  • помер,

  • визнаний безвісно відсутнім,

  • оголошений померлим,

  • визнаний обмежено дієздатним, недієздатним,

  • позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини,

  • або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження,

  • або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

Якщо ж між батьками спір щодо визначення по батькові дитини, то у такому разі його може визначити орган опіки чи піклування або суд. У цьому випадку розглядають участь кожного з батьків у вихованні дитини та інші фактори, що засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини.

Втім, особі таки можуть ВІДМОВИТИ у зміні імені. А саме – у разі:

  • здійснення стосовно заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом;

  • наявності у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку;

  • офіційного звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника;

  • подання заявником неправдивих відомостей про себе.

Державна реєстрація зміни імені проводиться лише стосовно громадян України за місцем проживання заявника.

Звертаємо увагу, що на період воєнного стану державна реєстрація зміни імені здійснюється будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем звернення заявника.

Заява про зміну імені розглядається у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважних причин цей строк може бути продовжений, але не більш як на три місяці.

Послуга зі зміни власного імені коштує 5 грн 10 копійок, при повторній зміні треба буде заплатити 51 грн.

Зміна імені не тягне за собою внесення змін до актових записів цивільного стану, складених стосовно особи, яка змінила ім’я, та її малолітніх і неповнолітніх дітей, крім передбачених законом випадків, а також повнолітніх дітей (частини четверта, сьома статті 16 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»). Про факт державної реєстрації зміни імені органами ДРАЦС видається відповідне свідоцтво.

Отже, законодавством не встановлено обмежень щодо обрання громадянином України прізвища, власного імені та по батькові при зміні імені.

Якщо виникли додаткові питання правового характеру, отримати усну правову консультацію можна у контакт-центрі системи БПД телефоном: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні, юристи на лінії з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 19.00, у суботу та неділю з 09.00 до 18.00. Для з’єднання з оператором у голосовому меню натисніть 3).

Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Усі сервіси системи БПД за посиланнямhttps://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Каштанова (колишня Чкалова), 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua   та chernivetske@legalaid.cv.ua.

 

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора