A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

У КОГО ЗРОСТУТЬ ПЕНСІЇ В 2024 РОЦІ

Дата: 10.01.2024 10:20
Кількість переглядів: 50

У КОГО ЗРОСТУТЬ ПЕНСІЇ В 2024 РОЦІ

 

Відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», з 1 січня 2024 року зросли розміри прожиткового мінімуму.

Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшено з 2 093 до 2 361 грн, а прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць - з 2 589 до 2 920 грн. При цьому,  пунктом 8 Прикінцевих положень згаданого вище Закону встановлено, що перерахунки пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсій, який здійснюється з урахуванням встановленого на початок року розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, буде проведено з 1 березня 2024 року разом зі щорічною індексацією пенсій.

Таким чином, у березні 2024 року підвищення пенсій отримають усі, чиї виплати мають індексувати за планом, а також ті, хто отримує мінімальну і максимальну пенсію — у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Разом з тим, у зв’язку із зміною розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць,  з 1 січня 2024 року зріс розмір надбавки Почесним донорам, який склав 292 грн.

 

ЯК ВПЛИНЕ ЗРОСТАННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ НА ПЕРЕРАХУНКИ ВИПЛАТ, ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВОК І ДОПЛАТ

 

Зростання з 1 січня 2024 року розміру мінімальної заробітної плати до 7100 грн (до 01.01.2024 – 6700 грн.) є підставою для перерахунку мінімальної пенсії непрацюючим громадянам, які досягли віку 65 років та мають необхідний страховий стаж (чоловіки - 35 років,  жінки - 30 років). Мінімальний розмір пенсій у зазначеної категорії осіб з 01.01.2024 не може бути меншим 2840 грн – 40% мінімальної заробітної плати. До зазначеного мінімального розміру встановлюються підвищення, надбавки та доплати, тому розмір пенсії до виплати у кожного буде індивідуальним. Пенсії в нових розмірах пенсіонери вказаної категорії отримають вже у січні 2024 року.

Крім того, у зв’язку зі зростанням рівня мінімальної заробітної плати, з  1.01.2024 збільшився розмір щомісячної грошової виплати деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, та членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, яким, починаючи з 2024 року:

  • присвоєно звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка»;

  • нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів;

  • нагороджено орденом «За мужність» трьох ступенів;

  • нагороджено орденом княгині Ольги трьох ступенів.

 

ЧИ ЗМІНИЛИСЬ РОЗМІРИ СТРАХОВИХ ВИПЛАТ

 

З 1 січня 2024 року змінились розміри мінімальної та максимальної страхових виплат.

Згідно зі статтею 36  Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», сума щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати працездатності (у відсотках) з урахуванням середньомісячної заробітної плати, яку людина одержувала до ушкодження здоров’я. 

Для потерпілих, яким право на ці виплати встановлено після 1 січня 2024 року, мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати в перерахунку на 100 відсотків втрати професійної працездатності не може бути меншим за розмір мінімальної заробітної плати (7100 грн); а максимальний розмір щомісячної страхової виплати не може перевищувати чотирьох мінімальних заробітних плат (28 400 грн: 7100 грн х 4).

Виплату щомісячних страхових виплат, призначених у січні 2024 року, буде здійснено в лютому нинішнього року. 

 

СКІЛЬКИ РОКІВ СТРАХОВОГО СТАЖУ НЕОБХІДНО МАТИ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ У 2024 РОЦІ

 

У 2024 році на рік зросла тривалість страхового стажу, необхідного для набуття права на пенсію за віком:

  • для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 31 рік стажу;

  • для виходу на пенсію у 63 роки  -  21-31 рік стажу;

  • для виходу на пенсію у 65 років  -  15-21 рік стажу.

 

ЧИ БУДЕ ПРОДОВЖЕНО ВИПЛАТУ ПЕНСІЙ ОСОБАМ З ІНВАЛІДНІСТЮ, ЯКІ НЕ МАЮТЬ МОЖЛИВОСТІ ПРОХОДЖЕННЯ ОГЛЯДУ МСЕК?

 

Законом України від 8 листопада 2023 року № 3429-IX “Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» затверджено Указ Президента України від 6 листопада 2023 року № 734/2023, відповідно до якого продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 16 листопада 2023 року строком на 90 діб.

З огляду на зазначене та відповідно до положення підпункту 14-6.1 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», особам з інвалідністю, яким виплату пенсії продовжено по 16.05.2024 (на період шести місяців після попередньо встановленого строку дії воєнного стану в Україні) або інвалідність встановлено відповідно до довідки МСЕК на строк по 14.02.2024, у разі неможливості проходження повторного огляду в органах медико-соціальної експертизи виплату пенсії по інвалідності або пенсію у зв’язку з втратою годувальника буде продовжено по 14.08.2024.

Якщо при повторному огляді особі з інвалідністю встановлено іншу групу (підгрупу) інвалідності, розмір пенсії, продовженої відповідно до цього пункту, переглядається з місяця, наступного за місяцем надходження висновку медико-соціальної експертизи до територіального органу Пенсійного фонду.

При цьому, повторний огляд у МСЕК громадяни можуть пройти незалежно від місця реєстрації або проживання.

 

ЧИ ЗМІНИВСЯ ПОРЯДОК ВСТАНОВЛЕННЯ ПІЛЬГ НА ОПЛАТУ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ВЕТЕРАНАМ ВІЙНИ ТА ЧЛЕНАМ ЇХНІХ СІМЕЙ?

 

Міністерство соціальної політики ухвалило зміни до законодавства, які дозволять спростити отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг для ветеранів війни та членів їхніх сімей.

Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ветерани війни та члени їхніх сімей мають право на пільги в межах норм, передбачених чинним законодавством, без урахування середньомісячного доходу на користування житлом (квартирна плата), комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами), скрапленим балонним газом для побутових потреб та на знижку вартості палива, в т. ч. рідкого, для осіб, які проживають у будинках, що не мають централізованого опалення.

До ветеранів війни належать:

- учасники бойових дій (мають право на пільги у розмірі 75% оплати);

- особи з інвалідністю внаслідок війни (мають право на пільги у розмірі 100%);

- учасники війни (мають право на пільги у розмірі 50%).

Пільги сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України надаються у розмірі 50% знижки оплати.

До членів сім’ї пільговика належать: дружина (чоловік); їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним. 

Згідно з чинним законодавством, для призначення пільг особі, яка має на них право, потрібно особисто звернутись до уповноважених органів. Це ускладнює процедуру для ветеранів, котрі перебувають на передовій.

Тому Мінсоцполітики розробило постанову, що спрощує процес, ухвалений на засіданні Кабміну 27 грудня 2023 року. Експериментальний порядок запрацює через 4 місяці після ухвалення.

Основні положення цього порядку:

  • З травня 2024 року подати заяву на призначення пільг замість ветерана зможуть члени його родини; 

  • замість існуючих двох окремих можна буде подавати єдину спрощену заяву – про взяття на облік як пільговика і про надання пільг;

  • зменшиться обсяг необхідної для призначення пільг інформації, яку раніше необхідно було зазначати. Частину інформації Мінсоцполітики та ПФУ отримуватимуть шляхом обміну і взаємодії між інформаційними системами державних органів;

  • передбачено можливість подання спрощеної заяви, крім паперової, також в електронній формі, зокрема, засобами електронного ресурсу"Дія".

 

У ЯКИЙ СПОСІБ ТА ТЕРМІН НЕОБХІДНО ПРОЙТИ ІДЕНТИФІКАЦІЮ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ

Фізична ідентифікація внутрішньо переміщеної особи, яка одержує пенсію через поточний рахунок в установі акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», проводиться акціонерним товариством «Державний ощадний банк України» кожні шість місяців з дня відкриття рахунку або з дня проведення попередньої фізичної ідентифікації. Для осіб, взятих на облік як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 року та які не проходили фізичну ідентифікацію упродовж періоду дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, для продовження нарахування пенсій необхідно пройти фізичну ідентифікацію до 31 березня 2024 року.

Способами фізичної ідентифікації внутрішньо переміщених осіб, які одержують пенсію через поточний рахунок в установах акціонерного товариства “Державний ощадний банк України”, є:

  • особисте звернення до територіальних органів Пенсійного фонду України;

  • авторизація в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія.Підпис” (“Дія ID”), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

  • ідентифікація особи за допомогою відеоконференцзв’язку, проведеного територіальними органами Пенсійного фонду України із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг;

  • ідентифікація одержувачів пенсій в установах акціонерного товариства «Державний ощадний банк України»;

  • посвідчення в установленому порядку за зверненням одержувача, який тимчасово проживає за кордоном, відповідною закордонною дипломатичною установою України факту, що фізична особа є живою, шляхом видачі відповідного документа. Документ про посвідчення факту, що фізична особа є живою, разом із письмовою заявою особи про продовження виплати пенсії, складеною в довільній формі, надсилається рекомендованими поштовими відправленнями або поштовими відправленнями з оголошеною цінністю територіальному органу Пенсійного фонду України за місцем її перебування на обліку. Заява про продовження виплати пенсії разом із сканованою копією документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою, яка відповідає оригіналу документа та придатна для сприйняття її змісту (повинна містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів), може бути подана через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України із використанням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора