A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Спалювання сухої трави та сміття – це злочин!

Дата: 22.03.2022 13:35
Кількість переглядів: 201

Лише за останні вихідні на території області рятувальними підрозділами було здійснено 71 виїзд на пожежі на відкритій території, а Новоселиччині щоденно здійснюється  не менше трьох виїздів на вказані вище пожежі.                   З початку 2022 року на території Чернівецького району зареєстровано 389 пожеж, що на 194,7% перевищує показники 2021 року. Загальна кількість пожеж 224  (57,58%) займання в природних екосистемах. В результаті загорання сухої трави знищено 3 будівлі та завдано збитків на 112 тис. грн. Така статистика свідчить, що громадяни району нехтують закликами  рятувальників не провокувати пожежі та продовжують порушувати елементарні правила безпеки та вимоги чинного законодавства. 

Відповідно до вимог ст. 77 та 77-1 КУпАП посилено відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами,

Такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу:

на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн); 

на посадових осіб − від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн).

Несанкціоноване спалювання листя та сміття в межах приватних домоволодінь відповідно регулюється статтею 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) та розглядається виконкомами місцевих рад і тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 гривень.

Лише за останній тиждень інспекторським складом Чернівецького районного управління ДСНС України у Чернівецькій області було складено 10 проколів про адміністративні правопорушення та притягнуто до відповідальності мешканців району. Зараз як ніколи рятувальники потребують від всіх мешканців громадянської позиції.

Дотримуйтесь простих правил:

не спалюйте рослинні залишки на прибудинкових ділянках, сільськогосподарських угіддях, полях та інших територіях;

не розводьте багаття у лісі  та лісопосадках;

не кидайте непогашені сірники та недопалки на землю чи узбіччя доріг;

не дозволяйте дітям бавитись із сірниками;

повідомляйте про паліїв правоохоронні органи (Службу порятунку 101, поліцію 102)  та органи місцевого самоврядування;

Будьте людьми і справжніми патріотами своєї України і пам'ятайте, що зараз будь-яка дія або наближає, або віддаляє нашу спільну Перемогу!

 

Чернівецьке районне управління ГУ ДСНС

України у Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора