A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Земельні відносини в умовах воєнного стану

Дата: 16.06.2022 10:44
Кількість переглядів: 177

Фото без опису

В умовах воєнного стану усі відносини потребують особливого регулювання

Так, ВРУ прийнято Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» . Він передбачає 5 основних змін в регулюванні земельних відносин

Автоматичне поновлення договорів оренди земельної ділянки

Договори оренди земельних ділянок, термін дії яких закінчився після введення в Україні 24 лютого 2022 р. воєнного стану, вважаються поновленими на 1 рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав.

Державна реєстрація договорів замість державної реєстрації прав-

Замість державної реєстрації прав, на час обмеження функціонування Державного реєстру речових прав, запроваджена державна реєстрація договорув про використання земель, яка здійснюється районними військовими адміністраціями у Книзі державної реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану. Права оренди та інші права на землю виникають з моменту проведення державної реєстрації відповідних договорів.

Перелік земель, які передаються в оренду агровиробникам 

Для виробництва продовольчої продукції органи виконавчої влади та місцевого самоврядування можуть передавати в оренду: земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва державної та комунальної власності, земельні ділянки, що залишилися у колективній власності, та нерозподілені і невитребувані земельні частки (паї).

Постійним землекористувачам та емфітевтам надано право передавати належні їм землі державної і комунальної власності в оренду

Землекористувачі, які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності на праві постійного користування (крім державних і комунальних підприємств, установ та організацій), емфітевзису, можуть передавати такі земельні ділянки в оренду строком до одного року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. При цьому право постійного користування зберігається.

Орендарям і суборендарям сільськогосподарських земель надано право передавати належні їм права оренди та суборенди іншим агровиробникам

Орендарі і суборендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності можуть передавати на строк до 1 року належне їм право оренди, суборенди іншій особі для використання земельної ділянки за цільовим призначенням. Така передача здійснюється без згоди власника земельної ділянки на підставі договору.

Автор консультації - головний юрист сектору "Павлоградське бюро правової допомоги №2" Павлоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Нечитайло Світлана

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid #консультаціяБПД

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора