A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Порядок виконання рішень щодо стягнення аліментів

Дата: 12.10.2022 10:16
Кількість переглядів: 161

Обов'язок зі сплати аліментів не полишає батьків і у воєнний час. Проте на період дії на території України воєнного стану з'явилися певні зміни у стягненні аліментів. Держаним виконавцям вже відновлено доступ до автоматизованої системи виконавчого провадження, таким чином вони можуть безперешкодно здійснювати перерахування коштів стягувачам, що надійшли на рахунки органів державної виконавчої служби.

26 березня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» від 15.03.2022 який врегульовує, що у випадку виконання рішень про стягнення аліментів, підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці, які здійснюють відрахування з заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника, перераховують стягнуті кошти на визначений у заяві або зверненні стягувача рахунок, а у разі відсутності реквізитів рахунка стягувача - на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, приватного виконавця.

До внесення вищевказаних змін, відрахування сплачувались на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця.

У зв'язку з вказаними змінами не потрібно чекати, поки запрацює відповідний відділ виконавчої служби та перерахує стягнуті аліменти. За наявності постанови про звернення стягнення на заробітну плату (пенсію, стипендію) потрібно направляти її копію разом із заявою з вказаними своїми реквізитами безпосередньо роботодавцю боржника (чи установі яка здійснює відрахування з пенсії, стипендії) та просити його перерахувати кошти на вказані у заяві реквізити. Направлення такої заяви роботодавцю значно прискорить отримання коштів.

Отримати копії документів виконавчого провадження, зокрема і постанову про звернення стягнення на заробітну плату (пенсію, стипендію), дізнатися реквізити відповідної установи, яка здійснює відрахування, можна в системі автоматизованої системи виконавчого провадження за допомогою номеру виконавчого провадження та ідентифікатору доступу.

Також новий Закон забороняє відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані внаслідок військової агресії Російської Федерації, у період такої окупації.

Таким чином, враховуючи відсутність на непідконтрольній території у державних виконавців доступу до автоматизованої системи виконавчого провадження та дію нового Закону, відкрити виконавче провадження (навіть якщо це стягнення аліментів) на окупованій території наразі неможливо.

Проте боржникам не потрібно ухилятися від покладеного на них обов'язку по сплаті аліментів та сплачувати їх добровільно. Хоча в рамках виконавчого провадження виконавці не здійснюють нарахування пені, натомість стягувач має право звернутися до суду із заявою про її стягнення. Після ухвалення судом рішення та видачі виконавчого документа, виконавцем буде здійснено його примусове виконання у встановленому Законом України «Про виконавче провадження» порядку.

Таким чином, враховуючи, що аліменти на утримання дитини є гарантією виконання кожним з батьків свого обов'язку забезпечувати дитину, тому батькам потрібно сумлінно їх сплачувати. Для уникнення непорозуміння та попередження подальшого стягнення пені за несвоєчасну сплату аліментів, боржникам потрібно після закінчення воєнного стану подати копії квитанцій про сплату до відповідних органів державної виконавчої служби.

Отже, в умовах воєнного стану сфера виконавчого провадження зазнала деяких змін. Разом з цим, навіть в умовах воєнного стану реєстри мають працювати, аліменти стягуватись, а судові рішення мають виконуватись. Сподіваємося, що у найближчому майбутньому Міністерство юстиції України відновить доступ до автоматизованої системи виконавчого провадження не тільки державним виконавцям, а й приватним, які зможуть повною мірою працювати, виконувати судові рішення та сплачувати податки для відновлення економіки країни.

Маємо надію, що ситуація в країні не вплине значною мірою на виконання рішень по стягненню аліментів. А стягнуті державними виконавцями кошти будуть вчасно перераховані на потреби дітей.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

              зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора