A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Спрощений облік робочих місць для осіб з інвалідністю

Дата: 14.12.2022 09:29
Кількість переглядів: 158

В умовах війни зростає вірогідність травмування, поранення, каліцтва як серед мирного населення, так і серед наших захисників та захисниць, тому держава, як ніколи, має подбати про захист прав осіб з інвалідністю, соціально-трудових зокрема. 6 листопада 2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022 р. № 2682-IX (далі — Закон № 2682). Про те, які зміни передбачені цим Законом для осіб з інвалідністю, розповідає фахівці з БПД .

По-перше, відтепер підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю (далі — роботодавці), не повинні звітувати про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (форма № 10-ПОІ). Інформація, необхідна для організації працевлаштування таких осіб, подається безпосередньо державній службі зайнятості, а всю інформацію щодо робочих місць, зайнятості, працевлаштування та виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю буде отримувати від Пенсійного фонду України.

Важливо, що порядок обчислення квоти робочих місць з округленням до цілого для працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями не змінився, а передбачений він ч. 1 ст. 19 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” від 21.03.1991 р. № 875-XII.

Окрім цього, отримання інформації про відомості, що містять ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, стане підставою для проведення перевірок відповідних роботодавців. При виявлені таких порушень в автоматизованому режимі, кожного року до 10 березня Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю надсилатиме у формі електронного документа через електронні кабінети роботодавців на веб-порталі електронних послуг ПФУ розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій.

По-друге, у разі неможливості проходження повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю, якій призначено пенсію по інвалідності або пенсію у зв'язку з втратою годувальника, виплата пенсії такій особі продовжиться до припинення або скасування воєнного стану, надзвичайного стану в Україні та протягом шести місяців після його припинення або скасування.

Якщо під час повторного огляду особі з інвалідністю буде встановлено іншу групу (підгрупу) інвалідності, розмір продовженої пенсії переглядатиметься з місяця, наступного за місяцем надходження висновку медико-соціальної експертизи до територіального органу Пенсійного фонду.

Читайте також на сайті: https://bit.ly/3P7JtbC

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

              зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора