A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Зміни до трудового законодавства

Дата: 02.02.2023 13:22
Кількість переглядів: 138

Трудове законодавство зазнало чималих змін після введення воєнного стану на території України. 

Законом України від 1 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» знову були внесені зміни, які вже не прив’язані до воєнного часу, але відбили на собі практику з якою стикнулися як працівники, так і роботодавці.

Зіни щодо звільнення працівника

Тепер працівника можна звільнити з ініціативи роботодавця, якщо такий роботодавець не може забезпечити працівника роботою у зв’язку зі знищенням виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій. При цьому обов’язковою умовою для звільнення за цією підставою повинні бути документи, що підтверджують знищення майна (матеріали технічної інвентаризації, що засвідчують факт знищення майна, довідки органів внутрішніх справ України, акт про пожежу, офіційні висновки інших установ або організацій, які відповідно до законодавства уповноважені засвідчувати факт знищення майна тощо).

Зміни щодо відпусток

Додано новий вид відпустки — відпустка без збереження заробітної плати терміном до 90 днів. Важливо, закон не вказує на можливість роботодавця відмовити працівникові у наданні цієї відпустки. Однак працівник має підтвердити факт, що він «перебуває за межами території України» або «набув статусу внутрішньо переміщеної особи».

Зміни щодо трудових спорів

Працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду у тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

Зміни щодо припинення трудового договору

Новими підставами для припинення трудового договору є:

смерть роботодавця або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньої чи про оголошення її померлою;

смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим;

відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд.

Якщо іде мова про смерть роботодавця, то працівник повинен звернутися до будь-якого районного, міськрайонного, міського центру зайнятості, філії регіонального центру зайнятості із заявою про припинення трудового договору.

І щодо змін, про які знають практично всі. Вище вказаним законом були внесені зміни щодо виплат працівникам, які проходять військову службу. Вже з 19 липня 2022 року роботодавці не зобов’язані зберігати середній заробіток за мобілізованими працівниками, але за такими особами зберігається місце роботи.

 Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора