A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Припинення/поновлення договорів оренди землі сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану

Дата: 07.03.2023 09:54
Кількість переглядів: 149

Власників землі сільськогосподарського призначення турбує питання: яким чином в умовах воєнного стану має відбуватись припинення/поновлення договорів оренди? Неясність викликана рядом законодавчих змін. Пояснення з цього приводу надає юристка сектору «Апостолівське бюро правової допомоги» Інна Мазна.

Яка процедура припинення/поновлення договорів оренди землі діяла зазвичай (Договори, укладені до 16 липня 2020 року)

Якщо договір оренди землі було укладено до 16 липня 2020 року, він містить умову про його поновлення так, як це передбачено статтею 33 Закону України «Про оренду землі». (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/161-14#Text ). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов’язаний повідомити про це орендодавця до закінчення строку дії договору оренди землі у термін, встановлений цим договором, але не пізніше, ніж за один місяць до закінчення терміну дії договору оренди землі. У разі бажання припинити орендні відносини орендодавець має повідомити про це орендаря не пізніше, ніж за місяць до терміну закінчення договору оренди. Робити таке повідомлення потрібно офіційно, поштою, рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

З урахуванням змін в законодавстві (ст.126-1 Земельного кодексу України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#Text ) орендарі та орендодавці могли/можуть вносити до договорів оренди землі, укладених до 2020 року, зміни щодо їх поновлення. Так, нова законодавча норма передбачає автоматичне поновлення договорів. Це означатиме лише те, що надалі для припинення договору оренди ділянки орендодавцю і орендарю не треба вести листування між собою, а достатньо буде лише подати заяву до Центру адміністративних послуг про виключення з реєстру даних про оренду землі.

Договори, укладені після 16 липня 2020 року

Статтею 126-1 Земельного кодексу України передбачено новий механізм поновлення договорів, який стосується тих, що укладені з 16 липня 2020 року.

Якщо договір містить умову про його автоматичне поновлення після закінчення терміну, на який його укладено, цей договір поновлюється на такий самий терміні на таких самих умовах. Сторона договору, яка бажає скористатися правом відмови від поновлення договору, не пізніше як за місяць до дати закінчення дії такого договору, подає до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору. І навпаки - поновленим договір буде вважатися, якщо жодна зі сторін не звернулась до реєстраторів Центру адмінпослуг із заявою про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору. Вчинення інших дій сторонами договору для його поновлення не вимагається.

У цьому випадку у разі небажання поновлювати договір одній із сторін достатньо звернутись до Центру адмінпослуг з відповідною заявою, що зручніше і надійніше, ніж листування з орендарем.

Якщо ж заяву про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору ніхто не подав, державна реєстрація речового права (оренди) продовжується на той самий термін.

Що змінилося під час воєнного стану

7 квітня - 18 листопада 2022 року діяла норма про автоматичне поновлення договорів оренди землі.

Через зупинення роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно Законом України від 24 березня 2022 року, який вступив в дію з 07 квітня 2022 року, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-20#Text) до п.27 Перехідних положень Земельного кодексу України були внесені зміни, згідно з якими договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, термін користування яких закінчився після введення воєнного стану, вважаються поновленими без волевиявлення сторін на один рік без внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про поновлення.

Реєстри не працювали, орендодавці і орендарі, термін дії договорів оренди яких закінчився, не могли зареєструвати а ні припинення, а ні поновлення договору.

Тож діяла норма про те, що договір оренди вважався автоматично подовженим на 1 рік. Стосувалось це тих власників, термін дії договорів оренди яких закінчився після 7 квітня 2022 року. Діяла ця норма до 19 листопада.

З 19 листопада 2022 року

Вже з 19 листопада 2022 року починають діяти норми Закону України від 19 жовтня 2022 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2698-20#Text ) Зокрема, зміни знову торкнулися сфери оренди землі - у п.27 Перехідних положень Земельного кодексу України були внесені зміни, які знову зробили можливою процедуру реєстрації нових договорів.

Отже, норми щодо автоматичного на 1 рік поновлення договорів оренди землі діяли з 07 квітня 2022 року. Ця норма припинила свою дію з 19 листопада 2022 року, після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель».

Таким чином, наразі власники землі, договори оренди землі яких закінчуються, мають можливість припинити договір, як це було передбачено до початку повномасштабної збройної агресії.

Якщо виникли додаткові питання правового характеру, отримати усну правову консультацію можна у контакт-центрі системи БПД телефоном: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні, юристи на лінії з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 19.00, у суботу та неділю з 09.00 до 18.00. Для з’єднання з оператором у голосовому меню натисніть 3).

Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Усі сервіси системи БПД за посиланнямhttps://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua   та chernivetske@legalaid.cv.ua.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора