A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боянська громада
Чернівецький район Чернівецька область

Участь у вихованні дитини: що робити, якщо батьки не можуть домовитися між собою

Дата: 16.10.2023 14:42
Кількість переглядів: 83

Якщо батьки, які проживають окремо, не можуть розв’язати спір щодо участі у вихованні дитини, вони мають право звертатися до органу опіки та піклування або до суду. Про це повідомила пресслужба Офісу Омбудсмана.

Для розв’язання цього питання один із батьків, який проживає окремо від дитини, подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини наступні документи:

  • заяву;

  • копію паспорта;

  • довідку з місця реєстрації (проживання);

  • копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (в разі наявності);

  • копію свідоцтва про народження дитини.

Участь у вихованні дитини та у разі потреби порядок зустрічей з дитиною того з батьків, який проживає окремо від неї, встановлюються рішенням районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної в місті (в разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади з урахуванням висновку служби у справах дітей.

Як зазначається, рішення органу опіки та піклування про участь у вихованні та щодо визначення місця проживання дитини з одним із батьків є обов’язковими до виконання. Водночас якщо той із батьків, з ким проживає дитина, перешкоджає у спілкуванні з дитиною та у її вихованні іншому, хто проживає окремо, зокрема ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, це є підставою для звернення до суду з позовом про усунення цих перешкод, відповідно до ст. 159 Сімейного кодексу України.

Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини: періодичні зустрічі, спільний відпочинок, місце та час їхнього спілкування тощо. В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може призначити зустрічі з дитиною за присутністю іншої особи. За заявою зацікавленої сторони суд може зупинити виконання рішення органу опіки та піклування до вирішення спору.

Якщо органи державної влади порушують ваше право на отримання необхідної допомоги, передбаченої законодавством, невідкладно звертайтесь за допомогою в Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

  • на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

  • на гарячу лінію: 0800501720;

  • за тел.: 044-299-74-08.

Якщо виникли додаткові питання правового характеру, отримати усну правову консультацію можна у контакт-центрі системи БПД телефоном: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні, юристи на лінії з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 19.00, у суботу та неділю з 09.00 до 18.00. Для з’єднання з оператором у голосовому меню натисніть 3).

Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Усі сервіси системи БПД за посиланнямhttps://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Каштанова (колишня Чкалова), 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua   та chernivetske@legalaid.cv.ua


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора